Forstå begreberne på din varmeregning
Spærrer du øjnene op, hver gang du får din varmeregning i hænderne? Ikke på grund af prisen. Men fordi fast afgift, målerleje og afkøling ikke giver nogen mening. Sådan behøver det ikke at være. Vi guider dig til at forstå begreberne på din varmeregning.
Hver december måned modtager du et budget over dit forventede forbrug det næste år. Budgettet angiver den pris, som du skal betale hver måned. Hver januar får du så en årsopgørelse, som angiver den varme, du rent faktisk har forbrugt. Har du brugt mere varme, end der stod i budgettet året før, sender vi en efterregning til dig. Har du brugt mindre varme, får du selvfølgelig penge tilbage.
Men kunne det ikke være rart at vide, hvad tallene reelt betyder? Vi hjælper dig med at overskue din regning. På den måde bliver det nemmere for dig at skabe et fornuftigt varmeforbrug – så du forhåbentlig sparer penge på din næste regning.
Sådan ser regningen ud
Din varmeregning består af en forside og den faktiske regning. Forsiden indeholder en masse information om brændsel, miljø og klageinstanser. Det er et lovkrav at have med.
Brændselssammensætningen viser, hvor stor en procentdel af de forskellige varmekilder vi bruger til at varme op med. Miljødeklarationen angiver, hvilke stoffer og hvor meget værket udleder til atmosfæren. Du kan også sammenligne dit eget varmeforbrug med den gennemsnitlige forbrugers.
På billedet kan du se et eksempel på en varmeregning, som ligner din egen. Vi forklarer her, hvad de forskellige begreber betyder.
Husk, at regningen fra forskellige varmeværker ikke kan sammenlignes en-til-en. Hvis du vil vide, om du betaler mere eller mindre i varme end andre forbrugere i din kommune eller på landsplan, skal du kigge på den samlede varmepris inklusive faste afgifter og variable udgifter for en bolig på samme størrelse og med samme forbrug.
Hvad kan du selv gøre for at opnå en billigere varmeregning?
- Skru kun op for varmen, når det er koldt
- Sørg for, at din bolig er godt isoleret
- Reducer mængden og temperaturen af det varme vand
- Hav et varmeanlæg, der er godt indreguleret og termostatstyret
Er du nysgerrig på, hvad fjernvarmen koster? Tag et kig på vores takstblad her.
Men bare rolig. Prisen bliver slet ikke så høj, som du tror – på trods af den dyre gas og el. Hos Tørring Kraftvarmeværk veksler vi nemlig mange forskellige varmekilder. Dét kommer dig som forbruger til gavn. Læs mere her.