Fjernvarmens (og din) rolle i energisystemet
Fjernvarmens (og din) rolle i energisystemet
Har du nogensinde overvejet, hvordan varmen i dit hjem bliver til, og hvorfor det er vigtigt for både dig og vores miljø? Eller hvorfor et kraftvarmeværk som Tørring Kraftvarmeværk fremstiller fjernvarme og el i samproduktion? Herunder tager vi et kig på, hvordan vores kraftvarmeværk ikke kun sørger for din komfort, men også spiller en afgørende rolle i landets skift mod grønne energiløsninger.
Læs med og bliv klogere på fjernvarmens værdi for dig og for hele Danmark.
Samproduktion af el og varme
Samproduktionen af el og varme, som finder sted på kraftvarmeværker, er en intelligent og effektiv måde at udnytte energi på. Lad os gøre det forståeligt med et eksempel: Tænk på det som at lave en kop te. Når du koger vand til din te, genererer du varme. I en traditionel energiproduktion ville denne varme gå til spilde, lidt som dampen fra din kedel. Men i kraftvarmeværker, hvor vi samproducerer el og varme, bruger vi denne 'damp' – altså varmen – til at opvarme vand, som så leveres til fjernvarmenettet.
Ifølge rapporten Fjernvarmens rolle i energisystemet af Dansk Fjernvarme blev over 72% af al termisk elproduktion i Danmark i 2021 produceret sammen med varme, og omvendt blev næsten 66% af fjernvarmen produceret sammen med el. Det viser, hvor stor en del af vores energiproduktion, der stadig afhænger af denne samproduktion.
Hos Tørring Kraftvarmeværk har vi – som vores navn også antyder – et kraftvarmeværk, der producerer strøm til el-nettet. Energien udnytter vi til at producere varme til dine radiatorer.
Separat elproduktion versus kraftvarmeproduktion
På et traditionelt kraftværk omsættes ca. 40% af den tilførte energi til el. Resten af energien udnyttes ikke og forsvinder med kølevandet ud i havet og op i den blå luft. Et kraftvarmeværk virker på samme måde, men her bliver dampen i stedet kølet med returvand fra fjernvarmenettet, og energien udnyttes dermed i fjernvarmesystemet.
Kilde: Dansk Fjernvarme
Kraftværker styrker forsyningssikkerheden
Når vi snakker grøn energi, fremhæves solceller og vindmøller ofte, og det er ikke uden grund; det er vedvarende og effektive energikilder, som i høj grad er afgørende i kampen om at mindske landets CO2-udledning.
Ikke desto mindre er vedvarende energi også kendt for sin uforudsigelighed, og derfor bliver kraftværkerne en nøglekomponent i at opretholde en stabil energiforsyning. Kraftværkerne kan balancere uforudsigeligheden ved at producere energi, selv når solen ikke skinner, og vinden ikke blæser – og dermed er der altid strøm i stikkontakterne
Denne indsats er ikke kun en teknisk bedrift; det er en afgørende del af vores kollektive indsats for at skabe et mere bæredygtigt samfund, hvor du som bruger af fjernvarme spiller en central rolle, hvis din varme kommer fra et kraftvarmeværk, som det er tilfældet i Tørring.
Fjernvarmens del af den grønne omstilling
Forestil dig, at den varme, der strømmer ud af dine radiatorer, ikke kun holder dig varm, men også hjælper med at beskytte vores planet. For ikke så mange år siden var fjernvarme hovedsageligt baseret på olie og kul, men i dag har vi skiftet til mere miljøvenlige kilder. Faktisk kommer imponerende 76,9% af fjernvarmen i Danmark nu fra grønne, vedvarende energikilder. Det betyder, at når du skruer op for varmen, bidrager du til en grønnere fremtid.
Men hvad betyder det egentlig at være ’grøn’?
Det handler om at bruge energikilder, der kan fornyes, i modsætning til fossile brændstoffer, der en dag vil slippe op, og som skader vores miljø. Vindmøller, solceller og biomasse – alt sammen naturlige og vedvarende kilder, der bidrager til at varme dit hjem.
Inden 2030 er målet at 100% af fjernvarmen i Danmark skal komme fra grønne kilder. Det er en ambitiøs plan, men med teknologier som CO2-fangst og -lagring bliver det muligt. Teknologier der var næsten utænkelige for et årti siden, men som ser ud til at blive en del af fjernvarmeværkerne i nær fremtid.
Fjernvarmens CO2-udledning (mio. ton CO2)
Energistyrelsen definerer det klimakorrigerede energiforbrug til opvarmningsformål som det forbrug, man ville have haft såfremt året havde været et normalår i forhold til udelufttemperaturen.
Kilde: Dansk Fjernvarme (Energistatistik 2021 (Energistyrelsen, 2022))
En fælles indsats er vejen frem
Som du kan læse, er fjernvarme meget mere end blot varme i radiatorerne. Det er en vigtig brik i Danmarks grønne omstilling og i vores fælles indsats for et bæredygtigt miljø. Mens vi alle nyder godt af den komfort og stabilitet, fjernvarmen giver, er det også fascinerende at tænke på, at hver gang vi skruer op for varmen, er vi en del af noget større – et skridt mod et grønnere Danmark.
Vi håber, at denne artikel har givet dig en dybere forståelse og påskønnelse af fjernvarmens rolle i vores liv og i samfundet. Og husk, selvom det måske ikke er dagligt, vi tænker over, hvor vores varme kommer fra, så spiller vi alle en rolle i den grønne rejse, blot ved at bruge fjernvarme i vores hjem.