Dyrere varme og klare visioner
Dyrere varme og klare visioner
Tørring Kraftvarmeværk varsler om at hæve acontobetalingerne hen over sommeren. Målsætningen om at være kommunens billigste varmeleverandør er dog intakt.
2021 var et godt år for Tørring Kraftvarmeværk. Corona havde ingen negative konsekvenser for værket, men med krigen i Ukraine er der opstået en ny situation.
På generalforsamlingen den 5. april holdt bestyrelsesformand Mads Damgaard vanen tro beretning. Han kom blandt andet ind på den acontostigning, forbrugerne må forvente per 1. juli. Stigningen bliver på ca. 460 kroner månedligt for et standardhus.
– Det er vigtigt at forstå, at det er acontobetalingerne, der stiger. Forbrugerne har stadig mulighed reducere varmeregningen ved at skrue ned for temperaturen i stuerne og tage færre og kortere brusebade, sagde Mads Damgaard.
Han tilføjede, at bestyrelsen vil følge produktionsprisen på varme meget tæt. Hvis gasprisen falder under det forventelige, vil acontobetalingerne atter komme længere ned.
Et værk med flere energikilder
Acontoændringen er altså baseret på et kvalificeret skøn af varmeprisens udvikling i 2022. Selvom Tørring Kraftvarmeværk kan producere varme fra både solpaneler, træpiller, el og gas, går værket ikke udenom energipris-krisen.
– Vi følger strategien med stor diversitet. I perioder, hvor strømmen var dyr, har vi produceret strøm til værkets elnet på gasmotoren. I perioder, hvor strømmen var billig, har varmepumpen ved Hjertestien kørt for fuld kraft. I perioder har vi tilmed kunnet sælge dyr strøm til elnettet, mens vi har købt billig strøm til varmepumpen, sagde Mads Damgaard.
Gas er fortsat vigtigt
Gas har været den vigtigste energikilde i 2021. Det er overskudsvarme fra gasmotorens kølevand, som står for 39% af varmen til forbrugerne. Gasmotoren bruges til at producere strøm. Desuden har gaskedlerne leveret yderligere 5% af varmen, mens solpanelerne har sørget for 22% og henholdsvis træpillekedlen og varmepumpen begge står for 17%.
Sådan skal det ikke blive ved med at være. Bestyrelsen har for længe siden besluttet en række investeringer, der skal gøre værket uafhængig af gas. Blandt andet en ny elkedel, som forventes i drift i starten af 2023.
– Det giver god mening at kigge på at udfase gassen - også på den lange bane. Naturgasvarmen er blevet over 100 gange dyrere end solvarmen. Træpiller og varmepumpe koster det halve af gas, og kraftvarmen er også billigere, fortæller Mads Damgaard.
Men leveringstiden på teknikken, der skal gøre værket uafhængig af gas, er blandt andet præget af, at de fleste varmeværker er i gang med samme øvelse. Ting tager lidt længere end vanligt lige nu.
Den billigste varmeleverandør i kommunen
Mads Damgaard kom på forårets generalforsamling også ind på visionen om at blive Hedensteds billigste varmeleverandør.
– Hvis det skal lykkes, skal der være flere forbrugere til at betale de faste driftsomkostninger, fastslog han.
I 2021 kom der 85 ekstra husstande på varmenettet, og planerne for de kommende år er langt mere ambitiøse. Der arbejdes mod at rulle fjernvarmen ud til både Ølholm, Aale, Hjortsvang og Vonge, ligesom der forhandles med varmeværkerne i Rask Mølle og Uldum om et samarbejde.