Driftstatus
Der er ingen driftsforstyrrelser i øjeblikket.

+45 7580 1955

Tørring Kraftvarmeværk
Bygade 5A
7160 Tørring

info@tkvv.dk

Grøn omstilling

Fjernvarme er forudsætningen for grøn omstilling – med mange muligheder

Når en branche står over for så store skift, som fjernvarmebranchen gør lige nu, er det vigtigt at være på forkant med udviklingen. Særligt når ens produkt kan bære forandringen. 

Der sker store omvæltninger i fjernvarmebranchen lige nu. Regeringen har sat nogle ambitiøse klimamål om 70% CO2-reduktion i 2030. En ambition, som hele fjernvarmebranchen kan være en stor spiller i. Og en ambition, som passer godt ind den retning, som Tørring Kraftvarmeværk ønsker at tage. 

Forbrugernes ønsker for øje

El har i en lang årrække haft succes med at markedsføre sig som en grøn energiform. Men fjernvarme er også en vigtig brik. Den grønne omstilling er vigtig for et stigende antal af danskere – og den verden, vi giver videre til de næste generationer.

– Vi er glade for miljøbevidstheden hos danskerne. Det er nemlig noget, vi også lægger mere og mere vægt på. Vi har en vision, der hedder: Tørring Kraftvarmeværk har i 2030 reduceret CO2-udslippet med 80%, og værket skal være CO2-neutralt i 2050, fortæller Torben Alex Nielsen, der er direktør hos Tørring Kraftvarmeværk.

– Vi er godt på vej med en række initiativer, som både er klimavenlige, men samtidig er det også vigtigt for os, at prisen på opvarmning af et standardhus på 130 m2 i Tørring bliver den laveste i Hedensted Kommune. Det er to visioner, der skal gå hånd i hånd. Og det kan de også, hvis man tænker sig om. For grøn varme er ikke nødvendigvis dyr varme, siger Torben. 

Kigger vi på Dyrevejskvarteret i Tørring, hvor mange huse går fra fossil varme til grøn fjernvarme, så er der faktisk penge at hente i boligerne. Faktisk er investeringen tjent hjem efter 10,8 år. Og med rør, der forventelig kan holde i 60 år. 

Forventelig fordeling af produktion 2021:

  • Solvarme: 25%
  • Træpiller med absorptionskøler: 20%
  • Elektrisk drevet luft-/vand varmepumpe: 20%
  • Kraftvarme naturgas: 30%
  • Naturgaskedler back up: 5%

Ikke alle penge på én hest 

Udover at fjernvarme skal være grøn og billig, så er det også en god ide, at der er produktionsdiversitet. Det vil sige, at al varme ikke skal komme fra eksempelvis solvarme. 

– Ligesom landbruget har flere sorter for at minimere risiko. Eller aktiehandlere spreder sine penge ud på flere virksomheder for ikke at være sårbare, hvis én går ned. Så er det samme tankegang, vi har hos Tørring Kraftvarmeværk. Vi bruger flere varmekilder, så vi kan justere efter billigste pris og mindste CO2-belastning, fortæller Torben.

Lige nu benytter Tørring Kraftvarmeværk en række forskellige metoder:

Solfanger: Gratis og CO2-fri varme. Om sommeren er det kun denne energikilde, der bliver brugt til at danne varme

Fælles varmepumpe: Denne kan tage imod strøm fra Tyskland, når det er gratis, og med den strøm danne varmt vand til vores fire varmetanke (akkumuleringstanke). Det varme vand kan vi derfor gemme til tidspunkter, hvor varmen ellers er dyr at producere

Gasmotor: Når strømmen ikke er gratis eller billig, tænder vi for gasmotoren for at lave strøm til varmepumpen. Men samtidig med at den producerer ny strøm, så danner selve maskineriet også overskudsvarme, som sendes videre til varmepumpen, så intet varme går til spilde.  

Det er et system, som gør, at værket altid er fleksibelt. 

– Vi vurderer hele tiden, hvad der skal bruges. Der skal være en balance mellem god økonomi og grøn omstilling, fortæller Torben. 

Selvom det nuværende setup er et godt system, er der altid plads til forbedringer. Hvad fremtiden konkret byder på, er endnu ikke fastsat, men der arbejdes blandt andet med projekter om overskudsvarme fra den lokale industri, elkedler, mere sol og mere lagerkapacitet. Alt sammen med fokus det økonomiske og klimamæssige aspekt. 

Fremtiden hos Tørring Kraftvarmeværk kan komme til at byde på mere produktion fra:

  • Overskudsvarme (fra handel og industri)
  • Elkedler (bruger overskudsstrøm fra vindmøller)
  • Mere solvarme og evt. solceller
  • Mere lagerkapacitet
  • Mere eldrevet varmepumpekapacitet
2/17

Kunne du tænke dig at få fjernvarme?

Når du får din varme fra fjernvarme, er du med til at skabe den grønne omstilling. Varmen kommer nemlig fra bæredygtige energiformer.

Sådan får du fjernvarme